Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Posty: 23
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Dzień dobry
Otwieramy w kilka osób lokal/klubokawiarnię z bistro. Mam pytanie odnośnie kuchni i kuchenek. Otóż okazało sie, że na obecnym etapie nie możemy podłączyć gazu, wymaga to budowania odrebnego komina na zewnątrz budynku. Koszt ok 8 -10 tys. W związku z tym zastanawiamy się także nad zakupem kuchenki elektrycznej lub indukcyjnej. Od razu napiszę, że w naszym lokalu nie będziemy przetwarzać mięsa, jaj. Raczej dziennie będzie przygotowywane duży garnek zupy, oraz pieczone tarty, podgrzewane kanapki itp. Proszę o radę w co warto zainwestować. Czy opłaty za energię elektryczna przy używaniu kuchenek powiedzmy przez 8 godzin dziennie sa o wiele wyższe niż w przypadku kuchenki gazowej? A może warto wybudować komin i załozyc gaz?? Lokal jest przeznaczony na ok 40- 50 osób, ale jak napisałam nie jest restauracją raczej bistro z menu przekąskowym.
Otwieramy w kilka osób lokal/klubokawiarnię z bistro. Mam pytanie odnośnie kuchni i kuchenek. Otóż okazało sie, że na obecnym etapie nie możemy podłączyć gazu, wymaga to budowania odrebnego komina na zewnątrz budynku. Koszt ok 8 -10 tys. W związku z tym zastanawiamy się także nad zakupem kuchenki elektrycznej lub indukcyjnej. Od razu napiszę, że w naszym lokalu nie będziemy przetwarzać mięsa, jaj. Raczej dziennie będzie przygotowywane duży garnek zupy, oraz pieczone tarty, podgrzewane kanapki itp. Proszę o radę w co warto zainwestować. Czy opłaty za energię elektryczna przy używaniu kuchenek powiedzmy przez 8 godzin dziennie sa o wiele wyższe niż w przypadku kuchenki gazowej? A może warto wybudować komin i załozyc gaz?? Lokal jest przeznaczony na ok 40- 50 osób, ale jak napisałam nie jest restauracją raczej bistro z menu przekąskowym.
– Kotom nie wolno! Z kotami nie wolno! Psik! Wyłaź, bo zawołam milicjanta!
Ani konduktorki, ani pasażerów nie zdziwiło to, co było najdziwniejsze – nie to więc, że kot pakuje się do tramwaju, to byłoby jeszcze pół biedy, ale to, że zamierza zapłacić za bilet!
Ani konduktorki, ani pasażerów nie zdziwiło to, co było najdziwniejsze – nie to więc, że kot pakuje się do tramwaju, to byłoby jeszcze pół biedy, ale to, że zamierza zapłacić za bilet!
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Oczywiście,że będzie większe i to sporo ! O ile w domu kuchnia elektryczna nie jest taka droga bo używa się jej raz na jakiś czas to w lokalu taka kuchnia chodzi czasami przez cały dzień tak więc rachunki mogą Cię pod koniec miesiąca zdziwić. Kuchnia gazowa jest tańsza. Bez względu na to czy używasz gazu z butli czy też gazu z sieci miejskiej.
Polecam zajrzeć sobie na stronę:
http://multigastro.pl/category/obrobka- ... zne-gazowe - obecnie w sklepie jest największy wybór kuchni gazowych w sieci .Są to już profesjonalne kuchenki stosowane w firmach gastronomicznych. Masz tam i te mniejsze i te większe tak więc wybór należy już do Ciebie.
Polecam zajrzeć sobie na stronę:
http://multigastro.pl/category/obrobka- ... zne-gazowe - obecnie w sklepie jest największy wybór kuchni gazowych w sieci .Są to już profesjonalne kuchenki stosowane w firmach gastronomicznych. Masz tam i te mniejsze i te większe tak więc wybór należy już do Ciebie.
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Lepszą opcją będzie wybór kuchni gazowej;) można taką zamówić w hurtowni gastronomicznej http://www.hybryda-gastro.pl/ mają tam wszystko co do lokalu jest potrzebne, więc wszystko można zamówić w jednym miejscu;)
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Co do montażu instalacji gazowych, to może zaciekawić was oferta dostępna w instalacje gazowe łódzkie. Profesjonalna firma z wieloletnim doświadczeniem zajmująca się montażem i dostarczaniem gazu.
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Zdecydowanie gazowa. Nie znam profesjonalnej kuchni, gdzie gotowałoby się na kuchence elektrycznej.
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Jak zależy Ci na oszczędności - a na pewno zależy - to polecam gazową kuchnię. A sprzedawcę gazu z http://www.ewe.pl/procedura-zmiany-sprzedawcy-gazu-ziemnego - ja korzystam z ich usług, są tani w porównaniu do konkurencji.
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Bywałem w kuchniach restauracyjnych, ale nigdzie nie spotkałem płyty indukcyjnej lub jakiejś innej kuchenki elektrycznej. Wszędzie mieli gazowe. Sądzę, że łatwiej jest ustawić pożądaną temperaturę.
Endi
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Moim zdaniem w profesjonalnej kuchni warto mieć zarówno gazową jak i elektryczną kuchnię,na wypadek kiedy jedna z nich odmówi posłuszeństwa,to zawsze mamy dodatkowe zabezpieczenie. W przypadku domowej kuchni natomiast,wystarczy spokojnie kuchnia gazowa.
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Jeśli chodzi o montaż instalacji gazowych, to możecie sprawdzić sobie instalacje gazowe łódzkie. Jest to profesjonalna firma wykonująca tego typu usługi, a także zajmująca się dostarczaniem gazu.
Re: Jaka kuchnia w restauracji. Gazowa czy elektryczna
Z czasów pracy w gastronomii pamiętam, że tylko gaz. No i ocet jabłkowy przy gotowaniu też się przydawał, na przykład taki jak ten https://www.jablkowykuba.pl/pl/c/Octy-Jablkowe/35
trener personalny Katowice http://bodyfactory-trener.pl/
-
- User
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości