Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Generalnie proponuję sporo poczytać na ten temat. Prowadzenie swojego biznesu wymaga sporej pracy, wiedzy i byciu na bieżąco w branży. Polecam Krups.
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
może faktycznie do kawiarni ten Stradivari może za mały, chociaż z drugiej strony ma idealny wygląd, czegoś takiego szukam... A do mnie na kawę będą przychodzić również prawnicy, także tylko smak ich przyciągnie. Ale może taki zafunduje sobie w domu, a do kawiarni jeszcze poszukam, dzięki za podpowiedzi.
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Podbiję temat, bo właśnie otwieram kawiarnię i również potrzebuję dobry ekspres. Ale większy, bardziej zaawansowany, najlepiej ciśnieniowy automatyczny. Możecie polecić coś dobrego? To będzie taka większa kawiarnia, więc..
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Ja mam Impressa X9 Platin - lepszego ekspresu nie widziałem. Warto na niego trochę wydać, bo jest rewelacyjny, kawa wyśmienita, obsługa nieskomplikowana. Kupiłem go od firmy oferującej kompleksowe wyposażenie do restauracji, barów - Tanake. http://www.tanake.com.pl/sklep/prod/321 ... -X9-Platin - tutaj go masz, to jak chcesz, to sobie poczytaj. Nadaje się do dużej kawiarni, u nas sprawdza się bardzo dobrze, jest wydajny.
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
@prego32 – jeśli otwierasz kawiarnię to proponuję Ci negocjować leasing sprzętu z większymi lub średnimi producentami. Korzystają na tym zawsze obie strony, bo Ty np. dostajesz za niewielkie pieniądze ekspres do kawy i jakieś inne elementy wyposażenia, a w zamian zobowiązujesz się chociażby używać tylko ich kawy. To jest bardzo częsta praktyka, tak samo jest z np. browarami i pubami – sprzęt za wyłączność. Poszukaj kontaktów do producentów i zobacz, kto co Ci zaproponuje w ramach współpracy.
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Myślę, ze do kawiarni wypadałoby kupić coś porządniejszego i bardziej profesjonalnego niż to, co widuje się w sklepach i co ludzie mają w domach. Lepiej wyposażyć swój lokal w profesjonalny ekspres w tym typie: http://www.sklep.cafesilesia.pl/Ekspres ... fault.html
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Po co od razu kupować? Myślę, że dzierżawa to dobre rozwiązanie, poczytaj sobie http://www.kawaserwis.pl/content/9-dzie ... y-warszawa to będzie znacznie mniejszy wydatek.
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
poczytaj: http://www.morele.net/wiadomosc/jak-wyb ... -kawy/362/ - jak jest nowo otwarta to lepiej nie wydawać za dużo, zwykły ciśnieniowy powinien starczyć.
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Szkoda że większość osób piszących na tym forum ma bardzo słabe pojęcie o budowie profesjonalnych ekspresów.
Tak na prawdę każdy ekspres, który ma miedziany bojler nie mniejszy niż 6 litrów, plus wszystkie połączenia w środku miedziane, dobrą europejską pompę i trzyma taką samą temperaturę na wylewce przy każdej kawie to w 100% wystarczy.
Dużo ludzi skupia się na ekspres na tym żeby to był ekspres znanej marki typu Faema, La cimbali, Elektra nie mając świadomości że większość ekspresów z podstawowym sterowaniem nie różni się od Siebie zbyt wiele i lepszej czy gorszej kawy nie zrobi.
Kwestia zrobienia dobrej kawy to 4 składowe (w kolejności odpowiedniej):
- Barista
- Młynek
- Ekspres
- Jakość wody
Wiele osób zdziwi się dlaczego Młynek w moim zestawieniu jest przed ekspresem... Już tłumaczę jeżeli młynek jest słabej jakości jest źle ustawiony to nawet najlepszy i najdroższy ekspres nie pomoże w uzyskaniu dobrej kawy. Żeby kawa była dobra to musi to być młynek z automatycznym mieleniem prosto do kolby, wtedy mamy 100% pewność że dawka kawy jest za każdym razem taka sama i tym samym każda kawa będzie smakować tak samo, a nie tak jak się uda nasypać z młynka.
Kolejna rzecz to ekspres o którym wspomniałem wcześniej.
Następna to woda. Mało osób zdaje sobie sprawę że najlepsza woda na kawę to ta prosto z sieci, bez żadnym filtrów czy zmiękczaczy, a dlaczego... Już tłumaczę.
Woda, która przechodzi przez filtr, zmiękczacz jest pozbawiania składników mineralnych które przenoszą aromat i smak kawy.
Niestety nie możemy połączyć ekspresu bez filtra ponieważ w krótkiej perspektywie nadawałby się do wyrzucenia. Trzeba zatem wybrać taki filtr, który oprócz tego że pozbawi wodę wapnia, który powoduje zakamienienie nie będzie "zabierał" z wody tego co dla wody ważne czyli składników mineralnych. Jeżeli mamy do ekspresy podłączony zwykły zmiękczacz to niestety kawa będzie miała smak dużo dużo gorszy niż w przypadku specjalnie dedykowanego filtra do ekspresów.
Ostatnia i pierwsza składowa to barista, jeżeli jest to osoba z małym doświadczeniem to jeżeli wszystkie składowe powyżej będą zachowane zrobi dobre espresso a nie koniecznie pozostałe kawy takie jak latte zrobi dobrze. I niestety na odwrót jeżeli mamy sprzęt źle ustawiony, młynek który mieli jak chce, ekspres który nie trzyma idealnej temperatury to nawet najlepszy barista nie sprawi że kawa będzie dobrze smakować.
A na sam koniec kawa sama w sobie czy ziarno, na rynku jest ich wiele i to jaką wybierzemy jest kwestią naszego indywidualnego gustu, ale pamiętajmy zawsze kawę, którą mamy testować testujmy na tym samym ekspresie z wyregulowanym młynkiem pod dane ziarno.
Wszystkie osoby zainteresowanie kupnem dobrego ekspresu w dobrej cenie zachęcam do kontaktu ze mną.
tel. 791-791-06
Tak na prawdę każdy ekspres, który ma miedziany bojler nie mniejszy niż 6 litrów, plus wszystkie połączenia w środku miedziane, dobrą europejską pompę i trzyma taką samą temperaturę na wylewce przy każdej kawie to w 100% wystarczy.
Dużo ludzi skupia się na ekspres na tym żeby to był ekspres znanej marki typu Faema, La cimbali, Elektra nie mając świadomości że większość ekspresów z podstawowym sterowaniem nie różni się od Siebie zbyt wiele i lepszej czy gorszej kawy nie zrobi.
Kwestia zrobienia dobrej kawy to 4 składowe (w kolejności odpowiedniej):
- Barista
- Młynek
- Ekspres
- Jakość wody
Wiele osób zdziwi się dlaczego Młynek w moim zestawieniu jest przed ekspresem... Już tłumaczę jeżeli młynek jest słabej jakości jest źle ustawiony to nawet najlepszy i najdroższy ekspres nie pomoże w uzyskaniu dobrej kawy. Żeby kawa była dobra to musi to być młynek z automatycznym mieleniem prosto do kolby, wtedy mamy 100% pewność że dawka kawy jest za każdym razem taka sama i tym samym każda kawa będzie smakować tak samo, a nie tak jak się uda nasypać z młynka.
Kolejna rzecz to ekspres o którym wspomniałem wcześniej.
Następna to woda. Mało osób zdaje sobie sprawę że najlepsza woda na kawę to ta prosto z sieci, bez żadnym filtrów czy zmiękczaczy, a dlaczego... Już tłumaczę.
Woda, która przechodzi przez filtr, zmiękczacz jest pozbawiania składników mineralnych które przenoszą aromat i smak kawy.
Niestety nie możemy połączyć ekspresu bez filtra ponieważ w krótkiej perspektywie nadawałby się do wyrzucenia. Trzeba zatem wybrać taki filtr, który oprócz tego że pozbawi wodę wapnia, który powoduje zakamienienie nie będzie "zabierał" z wody tego co dla wody ważne czyli składników mineralnych. Jeżeli mamy do ekspresy podłączony zwykły zmiękczacz to niestety kawa będzie miała smak dużo dużo gorszy niż w przypadku specjalnie dedykowanego filtra do ekspresów.
Ostatnia i pierwsza składowa to barista, jeżeli jest to osoba z małym doświadczeniem to jeżeli wszystkie składowe powyżej będą zachowane zrobi dobre espresso a nie koniecznie pozostałe kawy takie jak latte zrobi dobrze. I niestety na odwrót jeżeli mamy sprzęt źle ustawiony, młynek który mieli jak chce, ekspres który nie trzyma idealnej temperatury to nawet najlepszy barista nie sprawi że kawa będzie dobrze smakować.
A na sam koniec kawa sama w sobie czy ziarno, na rynku jest ich wiele i to jaką wybierzemy jest kwestią naszego indywidualnego gustu, ale pamiętajmy zawsze kawę, którą mamy testować testujmy na tym samym ekspresie z wyregulowanym młynkiem pod dane ziarno.
Wszystkie osoby zainteresowanie kupnem dobrego ekspresu w dobrej cenie zachęcam do kontaktu ze mną.
tel. 791-791-06
Re: Jaki ekspres do kawy kupić do nowo otwartej kawiarni?
Moim zdaniem najlepsze są ekspresy od firmy Saeco, masz wtedy gwarancję, ze urządzenie nie popsuje Ci sie po roku czy po dwóch a przecież ważne jest to, aby podzałał przez kilka ładnych lat. Ja posiadam restaurację i do niej tez zakupiłam ekspres własnie z tej http://www.ekspresysaeco.edu.pl/ firm. Kawa jest parzona bardzo szybko, jest dobra w smaku, co ja piszę dobra, wysmienita ! Ekspres się tak nie brudzi a mycie zajmuje mało czasu. Także zastanów się nad nim, bo jest on bardzo dobry
-
- User
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość